اشپزی ایرانی.غذاهای محلی.انواع کوکو.اش.پلو.خورش.ابگوشت.کباب.شامی.شیرینی.بستنی.کوفته.دلمه.برانی.مربا.فالوده.شربت.حلوا.

 

مواد لازم:

 

گوشت چرخ کرده        500 گرم

ماش                       500 گرم

برنج                        700 گرم

کدو حلوایی               500 گرم

پیاز                         1 عدد بزرگ

رب گوجه فرنگی           1 قاشق غذاخوری

ادویه پلویی               1 قاشق مرباخوری

زعفران حل شده        3 قاشق غذاخوری

روغن و نمک              به میزان لازم

 

طرز تهیه:

 

تابه را روی حرارت میگذاریم گرم شود روغن را اضافه میکنیم پیاز را داخل روغن میریزیم. میتوان پیاز را ساطوری یا نگینی خرد کرد یا میتوان رنده هم کرد.

 

پیاز را داخل روغن تفت میدهیم زیاد نباید طلایی شود فقط باید سبک شود که عطر و طعم خودش را از دست ندهد.

 

ماش را نیم پز میکنیم مثل عدس پلو که ماش له نشود 3 پیمانه ماش را با 7 پیمانه آب میپزیم.

 

نکته خیلی مهم در پختن ماش این است که هر غذایی که ماش دارد نمک را اول کار اضافه نکنید چون سیاه میشود.

 

2 قاشق غذاخوری روغن مایع داخل آبی که ماش را با آن میپزیم میریزیم این روغن باعث میشود ماشهایی که زود میپزند له نشوند و ماشهایی که پخته نمیشوند راحت تر بپزند.

 

ماش طبع خیلی گرمی دارد برای کسانی که لرزش بدن دارند یا مشکل عصبی دارند یا سکته کرده اند خیلی مناسب است برای نور چشم هم مناسب است.

 

میتوان از گوشت گوساله هم استفاده کرد.

 

وقتی پیاز سبک شد گوشت را اضافه میکنیم و تفت میدهیم.

 

به جای گوشت میتوان از فیله مرغ یا سینه مرغ خلالی کبریتی شده استفاده کرد میتوان حبه ای هم خرد کرد و حتی میتوان از گوشت چرخ کرده قلقلی مثل فسنجان هم استفاده کرد.

 

رب را به مواد اضافه میکنیم. رب باید خیلی تفت بخورد.

 

میتوانید رب به اندازه مصرف یک هفته را داخل روغن یا روغن زیتون تفت دهید و داخل یخچال نگه دارید تا وقتی در غذا استفاده میکنید نیاز به تفت زیاد نداشته باشد و خوش رنگ تر هم باشد.

 

ادویه پلویی را اضافه میکنیم ادویه شامل : پودر فلفل قرمز، زردچوبه، پودر دارچین و یک دوم قاشق چایخوری جوز هندی و یک دوم قاشق چایخوری پودر تخم گشنیز است.

 

کدو حلوایی را میتوانید رنده خیلی درشت کنید تا به هم زیاد نچسبد داخل برنج. حلقه های کدو را هم برای ته چین استفاده میکنیم. میتوان از پیاز، نان، کدو مسمایی برای ته چین استفاده کرد.

 

ما کدوها را خلالی کبریتی یا جولین برش زده ایم.

 

برنج را قبلاً آبکش کرده ایم.

 

داخل قابلمه مورد نظر که روی حرارت گذاشتیم روغن مایع میریزیم و روغن را داغ میکنیم برای هر نوع ته دیگ مقداری پودر فلفل قرمز و نمک میریزیم داخل روغن و اگر در دسترس بود کمی هم زعفران حل شده اضافه میکنیم کدوها را داخل قابله میچینیم.

 

میتوان از خیار سبز هم برای ته چین استفاده کرد که آنها را ورقه میکنیم باید زیاد کوچک نباشد و زیاد هم ضخیم نباشد.

 

کدوها را تفت میدهیم اگر ته دیگ را خوب دو طرفش را طلایی نکنیم آبی که روی برنج میدهیم برای دم کشیدن این آب ته دیگ را خمیر میکند. پس کدوها را کمی سرخ میکنیم وقتی یک طرف آنها سرخ شد طرف دیگر را هم سرخ میکنیم.

 

تا این مرحله به غذا نمک اضافه نکردیم همیشه در گوشتهای قرمز نمک را در آخر به غذا اضافه میکنیم. بعضی سبزیجات مثل قارچ و نخود سبز و کدو و لوبیا سبز اگر در غذا باشد و زود نمک بزنیم آب می اندازند.

 

وقتی دو طرف کدوها طلایی شد زعفران را اضافه میکنیم کمی برنج میریزیم و ماش و مواد را میریزیم و بقیه برنج را میریزیم و با دمی را میگذاریم.

دمی را همیشه خیس کرده و فشار میدهیم تا آبش گرفته شود تا زودتر بخار بپیچد و باعث شود عرق قابلمه داخل غذا نرود و رنگ آن را تیره نکند و غذا زودتر دم بکشد.

 

نکته مهم این که آبی که برای روی برنج استفاده میکنیم را با کره یا روغن که میخواهیم روی برنج بدهیم میگذاریم بجوشد چون اگر آب خام روی برنج بریزیم برنج خراب میشود و اگر برنج داخل آبکش شل شده باشد این آب جوش باعث میشود برنج دوباره خودش را جمع کند.

 

این غذا با سبزی خوردن و لیته مصرف میشود.

 

این غذا پر حجم است و بیشتر برای نهار استفاده میشود

  
نویسنده : فرزانه (ربابه)دریاباری ; ساعت ٢:۱٩ ‎ب.ظ روز ۱۳٩٠/۱۱/۸